srijeda, 12. listopada 2016.

RECEPT ZA DOMAĆI MAČMALOU



Potrebni sastojci:
Za biskvit :

  • 6 žumanaca,
  • 10 ravnih kašika šećera,
  • 6 punih kašika brašna,
  • 3 kašike kakaa,
  • 1 vanilin šećer,
  • Pola praška za pecivo,
  • 200 ml mleka,
  • 100 ml ulja.
Za fil :
  • 20 kašika šećera (10+10),
  • 6 belanaca,
  • 1 vanilin šećer,
  • 4 kašike hladne vode,

Za glazuru :

  • 150 g čokolade,
  • 5 kašika ulja,
  • 5 kašika vode.
Priprema:

Korak 1: Žumanca umutite sa šećerom, pa dodajte vanilin šećer, mleko i ulje i mikserom sve lepo sjedinite. U brašno dodajte prašak za pecivo i umešajte ga. Brašno i kakao dodajte u smesu sa jajima, pa umešajte varjačom (ne mikserom).
Korak 2: Smesu za biskvit izlijte na pek papir, pa pecite u rerni zagrejanoj na 200o C 20 minuta. Dok se biskvit peče mikserom umutite belanca dok se ne dobije čvrsta smesa. Znaćete da su belanca gotova kada prevrnete vanglu, a smesa stoji. Ubacite 10 kašika šećera i vanilin šećer, pa mutite još.
Korak 3: U šerpicu stavite 10 kašika šećera i 4 kašike vode, pa ušpinujte. Ako prvi put špinujete potrebno je da stavite šećer i vodu na ringlu i da sačekate da provri, pa da počne da peni i kada počne da se zgušnjava tj da bude gušće od vode (kao sirup) gotovo je. Ušpinovan šećer postepeno dodajte u belnaca sve vreme muteći.
Korak 4: Smesu rasporedite po kori i vratite na još 10 minutau rernu koju ste smanjile na 120o C. Glazuru napravite od čokolade, ulja i vode. Prelijte Mančmelou i odmah ga isecite na kocke i ostavite da se ohladi i stegne.
Posle par sati navalite na kolač !