četvrtak, 28. studenoga 2013.

Bosanske hurmašice

hurmašice 

Sastojci:

  • Tijesto

  •  2 jajeta
  •  2 šoljice šećera
  •  2 šoljice ulja
  •   brašna po potrebi
  •  pola praška za pecivo
  • Agda

  •  9 šoljica šećera
  •  11 šoljica vode
  •  1 limun   

Priprema:

  1. Umutiti jaja sa šećerom i uljem. Postepeno dodavati brašno i prašak za pecivo dok se ne dobije masa srednje tvrdoće. Od tijesta oblikovati kuglice veličine većeg oraha, malo ih spljoštiti i pritisnuti uz ribež (najsitnije rupice). Slagati hurmašice u suhu tepsiju (nepodmazanu) i peći na 200-220 stepeni dok ne porumene. 
  2. Za to vrijeme napraviti agdu tako što se šećer zalije vodom i promješa dobro kašikom da se šećer istopi. Dodati sok od jednog limuna.
     
  3. Pečene hurmašice zaliti hladnom (nekuhanom) agdom i poklopiti da se hurmašice ohlade i upiju agdu.

    Izvor: bosanski-kuhar.blogspot.com